Мазна ода за свинята
Свиньо мазна и прекрасна, га ши доди времи да та изядем.
Кога ши та нарежим на парчета и в буркани да та натрисем.
Искам на жаравата да цвъркаш, в тавата леко да са запечеш.
Коричка хрупкава да пусниш и аромат блажен да разнесеш.
Как искам във червата ти дебели, карантията ти сочна да навра.
С ориз и чубрица, с пиперец в казан на бавен огън да сваря.
Улийй ква пача ши си напрая и как ша сърбам докат ощи ври.
Сланината ти сочна на парчета, ще турна в постава да престои.
А малките ти пъргави крачета, ще ги сготвя на ефирно фрикасе
Пържолки тънки на тиган ще метна, докато станат леко алангле
С джоланите ти мазни, ще приготвим яхнийка вкусна във гърне
полвината главъ щи опека със зели, а другата полвина на котле
Гълтай свиньо от коритото помия, плюскай здраво и лежи.
Да станиш тежка и дибела, родата с тебе да са облажи.
Ярмичка вкусна ша ти сипя и със суроватка щи я овкуся.
Да мой доволна да останиш и динена кора щи надробя.
–
ТУК ВЕЧИ СТАВА ПО ХАРД, МОЛЯ БРЕМЕННИ ДЕБЕЛАНКИ, МАЛКИ РЕВЛЬОВЦИ
И ЛИГАВИ ПРИРОДОЗАЩИТНИЧКИ ДА НЕ ЧЕТАТ, АКО СА МНОГО ЧУВСТВИТЕЛНИ
–
Ща ръгним с ножа у вратлето и ще квикнеш за последно май.
Нелепо със копитца ще пририташ, усещайки нелепия си край
И после ще ти полети душата, към вашият си, свински рай.
Касапите дори не ще дочакат, да ти изтече кръвчицата докрай.
Веднага майсторки ще те изкормят и сръчно ще те надребнят.
Не си им първата свиня заклана, а те са вещи в своя занаят.
Отделно бут, отделно плешка, отделно ребърца, филе и шол.
И мръвки за каймица ще оставят и наденица да виси на кол.
Без тебе кочината ша остани пуста, не ще се носи миризма.
Кокошките на двора ша оклюмат, чи няма да кълват лайна.
Козичките ще блеят жално, предвкусвайки и своята съдба.
И агънцето малко ще се чуди, къде изчезна угоената свиня.
И кат заключение мога да добавя само едно:
- Га яди суджук не рива, ама га колим прасито ривеш?
Свиньо мазна и прекрасна, га ши доди времи да та изядем.
Кога ши та нарежим на парчета и в буркани да та натрисем.
Искам на жаравата да цвъркаш, в тавата леко да са запечеш.
Коричка хрупкава да пусниш и аромат блажен да разнесеш.
Как искам във червата ти дебели, карантията ти сочна да навра.
С ориз и чубрица, с пиперец в казан на бавен огън да сваря.
Улийй ква пача ши си напрая и как ша сърбам докат ощи ври.
Сланината ти сочна на парчета, ще турна в постава да престои.
А малките ти пъргави крачета, ще ги сготвя на ефирно фрикасе
Пържолки тънки на тиган ще метна, докато станат леко алангле
С джоланите ти мазни, ще приготвим яхнийка вкусна във гърне
полвината главъ щи опека със зели, а другата полвина на котле
Гълтай свиньо от коритото помия, плюскай здраво и лежи.
Да станиш тежка и дибела, родата с тебе да са облажи.
Ярмичка вкусна ша ти сипя и със суроватка щи я овкуся.
Да мой доволна да останиш и динена кора щи надробя.
–
ТУК ВЕЧИ СТАВА ПО ХАРД, МОЛЯ БРЕМЕННИ ДЕБЕЛАНКИ, МАЛКИ РЕВЛЬОВЦИ
И ЛИГАВИ ПРИРОДОЗАЩИТНИЧКИ ДА НЕ ЧЕТАТ, АКО СА МНОГО ЧУВСТВИТЕЛНИ
–
Ща ръгним с ножа у вратлето и ще квикнеш за последно май.
Нелепо със копитца ще пририташ, усещайки нелепия си край
И после ще ти полети душата, към вашият си, свински рай.
Касапите дори не ще дочакат, да ти изтече кръвчицата докрай.
Веднага майсторки ще те изкормят и сръчно ще те надребнят.
Не си им първата свиня заклана, а те са вещи в своя занаят.
Отделно бут, отделно плешка, отделно ребърца, филе и шол.
И мръвки за каймица ще оставят и наденица да виси на кол.
Без тебе кочината ша остани пуста, не ще се носи миризма.
Кокошките на двора ша оклюмат, чи няма да кълват лайна.
Козичките ще блеят жално, предвкусвайки и своята съдба.
И агънцето малко ще се чуди, къде изчезна угоената свиня.
И кат заключение мога да добавя само едно:
- Га яди суджук не рива, ама га колим прасито ривеш?
Comment